Els Van Sonhoven

De Levensboom ~ oeroud en actueel

 

Wanneer ik de stam van de ontluikende appelboom in onze tuin aanraak, voel ik het binnenin en rondom de boom bruisen van leven.Ik probeer me voor te stellen hoe m’n voorouders heel heel lang geleden leefden. Hoe zou het zijn om in de bomen te wonen, vlot te kunnen bewegen langs de boomstam, en hoog in de boom vruchten en noten te plukken? Het beeld van de levensboom lijkt diep in mijn celgeheugen gegrift te zijn. Hoe kan het ook anders, de symbiotische relatie tussen bomen en mensen is oeroud. Bomen schenken ons vruchten en hout, en produceren een groot deel van de zuurstof die ons leven op Aarde mogelijk maakt.

 

In veel wereldbeelden en mythologische verhalen neemt de levensboom dan ook een belangrijke plaats in. De levensboom schenkt niet enkel leven, als wereldboom structureert ze ook het universum en verbindt alle dimensies van het leven en alle levende wezens met elkaar. De wereldboom, of axis mundi (wereldas), is de levende en symbolische verbinding tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld. Met haar wortels diep in de aarde, haar stam boven de grond, en haar takken die tot hoog in de hemel reiken, verbindt ze de onderwereld, de middenwereld en de bovenwereld met elkaar. Langs haar wortels, stam en takken reizen sjamanen al duizenden jaren lang naar de spirituele dimensies om er op zoek te gaan naar genezing en oplossingen voor hun gemeenschap.

 

WellspringDe naam van de boom, de precieze indeling van de werelden, en de (namen van) de wezens die er wonen variëren per cultuur. De Levensboom is de verbindende factor en verbindt culturen wereldwijd. Ook in de wetenschap werd de metafoor van de levensboom gebruikt door Charles Darwin, om de verbinding tussen alle levende wezens door evolutie te verbeelden, een beeld dat nog steeds verder uitgewerkt wordt, ondermeer in het project www.onezoom.org.

 

 

Wellspring

 

Bovenwereld

Het hemelrijk met de blauwe hemel en de witte wolken. De plaats in de droomtijd waar de sterren het verhaal van je schoonheid vertellen. De wereld van wijsheid voorbij de vorm en van onbegrensde mogelijkheden, niet beperkt door onze ideeën van tijd en realiteit. Je kan er heen reizen om een heldere visie te ontwikkelen.

 

Middenwereld

De wereld waarin we leven, waarin de vorm zichtbaar wordt wanneer ze aangeraakt wordt door zonlicht. Het speelveld van de dualiteit waar we dansen met de tegenstellingen die ons aanvullen en heel maken. De plaats waar we onze levenskracht kunnen gebruiken om onze mogelijkheden uit te drukken door steeds evoluerende zelf-creatie. Je wordt er uitgenodigd om je levenskwaliteit te kleuren met onvoorwaardelijke liefde en zelfacceptatie.

 

Benedenwereld

De baarmoederlijke wereld waarin je de zaden kan planten en laten ontkiemen van wie je wil worden. De plaats waar alle verzoening en vergeving begint, waar Moeder Aarde genezing, zuivering en vernieuwing schenkt om zo een basis voor welzijn te creëren. Je kan er dediepe intuïtie in jezelf activeren.

 

 

 

Zelf ontdekken?

15 t/m 18 mei 2014: ‘Dansen langs de Levensboom

© Wellspring

design: Wellspring Webdesign